Βιογραφικό

mΜε τη Χάρη Του Θεού συμπληρώσαμε 38 χρόνια σπουδής πάνω στην Ιερή Τέχνη της Αγιογραφίας.

Η Μαρία Σιγάλα - Σπανοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικού σχεδίου για τρία χρόνια. Διακόσμησης εσωτερικού χώρου ένα χρόνο και ελεύθερου σχεδίου για δύο χρόνια.

Από το 1975 και μέχρι σήμερα ασχολείται με την Αγιογραφία.

Έχει αγιογραφήσει πολλούς Ιερούς Ναούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Michigan USA, Santa Fe New Mexico). Πολλά έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Χιλή, Ιρλανδία κ.α.

Από το 2011 είναι αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής έργων της Διευθύνσεως Ναοδομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγιογράφων στον οποίο υπήρξε πρόεδρος για μία εξαετία (2004-2010).

 

xeri220Τα χρώματα που με τα οποία αγιογραφούμε είναι σκόνες που προέρχονται από φυσικά πετρώματα, τις οποίες διαλύουμε με αυγό. Η τεχνική της βυζαντινής αγιογραφίας αυτή είναι η ίδια την οποία χρησιμοποιούσαν οι Αγιογράφοι από την αυγή της τέχνης τους, με αποτέλεσμα μια ασύγκριτη ποιότητα στα έργα τους, που διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι σήμερα. Η τεχνοτροπία που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι αυτή της Παλαιολόγειας Αναγέννησης.

Η Αναγέννηση των Παλαιολόγων που ξεκινά μετά την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Μιχαήλ τον Η΄, το 1261, είναι το τελευταίο στάδιο μιας ξαφνικής ανανέωσης της τέχνης των τελευταίων δύο προτέρων αιώνων. Η ζωγραφική των Παλαιολόγων ενδιαφέρεται για την επίτευξη αρμονίας σχεδίου, χρωμάτων, σύνθεσης και έκφρασης. Το ύφος της Παλαιολόγιας ζωγραφικής διακρίνεται επίσης για μια διάθεση φυσικότητας στην εικαστική απόδοση μορφών , αντικειμένων, τοπίων και αισθημάτων. Δημιουργούνται νέοι εικονογραφικοί κύκλοι, άγνωστοι μέχρι τότε, τα πρόσωπα ομορφαίνουν με απλωτά σαρκώματα και ευχάριστα χρώματα, υπάρχει μία ελευθερία και αρμονία στις κινήσεις, και άνεση στο χώρο.

Το εργαστήριό μας έχει παρουσιάσει δουλειά του σε πέντε Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Ορλεάνη, στο Σικάγο, στη Ν. Υόρκη, και στο Ορλάντο.